Historia perfumiarstwa

Kyphi

Kyphi to najstarsze perfumy świata, sławne egipskie perfumy używane w celach rytualnych w świątyniach, jako lek na bóle głowy, odświeżenie oddechu i ubrań, na lepszy sen. Receptura dziś  nie jest w pełni możliwa do odtworzenia. W skład wchodziły różne żywice i przyprawy. W starożytnym egipcie esencje zapachowe, z uwagi na ich antyseptyczne właściwości, były stosowane również do balsamowania zwłok faraonów.

L’Habit du perfumeur

Bardzo znany średniowieczny obrazek „L’Habit du perfumeur” przedstawia perfumiarza. Jest to postać obwieszona dookoła buteleczkami i pojemnikami z pachnidłami oraz  gotującym się alembikiem na głowie. Postać ta trzyma w ręku, co charakterystyczne, kawałek irchy do wyrobu rękawiczek. Perfumiarze w tym okresie byli także rękawicznikami a najpopularniejszą formą noszenia zapachów było nasączanie nimi rękawiczek skórzanych. Nadawało to zapach właścicielowi oraz chroniło dłonie przed kontaktem z patogenami powodującymi infekcje. Francuskie miasto Grasse w Prowansji od XIII wieku słynęło z wyprawiania skór i produkcji wyrobów skórzanych. Kiedy w XVI wieku przyszła moda z Włoch na perfumowane rękawiczki, Grasse stało się centrum ich produkcji. To z kolei spowodowało rozwój upraw roślin olejkodajnych i przekształcenie Grasse w centrum francuskiej perfumerii, a potem aromaterapii.

Zarówno w czasach starożytnych jaki i w średniowieczu wonności i surowce zapachowe były równolegle stosowane jako składniki medykamentów i wyrobów perfumeryjnych. Stąd też perfumami zajmowali się medycy i alchemicy różnych epok. Przełomem w technikach perfumeryjnych było zastosowanie pochodzącej z krajów arabskich metody destylacji alkoholu. W połowie XII wieku z destylacji wina otrzymali około 40% alkohol etylowy nazywany „wodą życia” – „aqua vitae” – spolszczoną z łaciny na okowitę. W epoce renesansu chętnie destylowano też lawendę, fiołki na hydrolaty, dodawane do aromatycznych wód(ek). Powstawały takie jak np. dębowa, fiołkowa, grzybieniowa, jelenie języki, kurza noga, izopowa.

Co ma lawenda wspólnego z powstaniem perfum?

Woda Królowej Węgier, pierwszy alkoholowy perfum/lek stworzony na dworze Elżbiety Łokietkówny (1260-1333), jako wodno-alkoholowy destylat rozmarynu, tymianku i lawendy. Datuje się jej powstanie na 1370 rok, kiedy została zaprezentowana w Paryżu na dworze Karola V Mądrego, wielbiciela zapachów i perfum.

Jeden z przepisów mówi:

Bierze się pół funta rozmarynu świeżo zerwanego, do tego dodaje się po uncji czubków rozmarynu, tymianku,lawendy, costusu ogrodowego, szałwii i majeranku. Rośliny rozdrabnia się w moździerzu, umieszcza w szklanym aparacie destylacyjnym dodając pół uncji węglanu potasowego i tyleż chlorku amonowego zalanego przedtem alkoholem, następnie po trzech dniach maceracji destyluje się w sposób podany wyżej.

Niezwykle istotną rolę mają dokumenty opisujące właściwości Larendogry i jej zastosowania w ówczesnej medycynie. Jednym z najstarszych takich farmakopealnych opisów jest opis w Londyńskiej Farmakopei F. Culpepera z 1683 roku.

Brzmi on następująco:

Woda ta (a raczej nalewka) jest godna podziwu przeciw wszystkim przeziębieniom i powodowanych wilgocią chorobom głowy, apopleksji, epilepsji, zawrotom głowy, letargowi, paraliżowi, chorobom nerwów, reumatyzmowi, skazom, skurczom, konwulsjom. Utracie pamięci, tępocie, śpiączce, senności, głuchocie, szumom w uszach, zaburzeniom widzenia, koagulacji krwi, bólom głowy spowodowanym flegmą i humorami. Pokonuje bóle zębów, bóle i słabości żołądka, zapalenie opłucnej, braku apetytu i złe trawienie, obstrukcję wątroby, śledziony, jelit i macicy. Przyjmuje i konserwuje naturalne ciepło. Odnawia zdolności i funkcje ciała, nawet w starości (tak mówią). Niewiele jest remediów dających tak wiele dobrych efektów. Podawać wewnętrznie w winie lub wódce, przemywać nią skronie, wdychać nozdrzami.

W połowie XVII wieku Woda Królowej Węgier była najpopularniejszym wyrobem perfumeryjno-leczniczym na dworach całej Europy.

Nowe trendy w europejskiej perfumerii

Nowe trendy w europejskiej perfumerii pojawiły się wraz z grupą włoskich perfumiarzy, których Katarzyna Medycejska około 1550 roku osadziła w Grasse, już wówczas centrum produkcji olejków eterycznych i pachnideł. Jednym z nich była Joannes Paolo Feminis twórca „Aqua Ammirabile” opartej na nowych wówczas w perfumerii nutach cytrusowych. Oczywiście jak wszystkie  produkty perfumeryjne epoki miała również działanie lecznicze – chroniła przed infekcjami, pobudzała umysł, łagodziła bóle itd. W 1720 roku inny perfumiarz z tej włoskiej grupy zamieszkały w Kolonii, Jean Maria Farina, stworzył pierwszą wodę dla mężczyzn – Wodę Kolońską. Wiek XVIII i pierwsza połowa XIX wieku to epoka tworzenia pierwszych firm perfumeryjnych w Grasse i okolicach np. Galimard. Na ten czas przypada też rozkwit europejskiej perfumerii

Firma  perfumeryjna

Rok założenia

Pierwszy wyrób

Galimard

1747

Farina

1749

Aqua Mirabile

Yardley

1770

Englisch Lavender

Atkinsons

1770

Gold Medal Cologne

Houbigant

1775

Eau de Chypre

Muelhens

1792

Echte Kolnisch Wasser 4711

Lubin

1798

Eau de Lubin

Roger&Gallet

1806

Jean Maria Farina

L.T. Piver

1813

Eau de Cologne

Gelle Freres

1826

Double Eau de Cologne

Guerlain

1828

Lotion de Guerlain

Molinard

1849

La Rose

Coty

1904

La Rose Jacqueminot

Najstarsze firmy perfumeryjne wg I.Konopacka-Brud, W. Brud

Historia Chanel no 5

Historia najsłynniejszych na świecie perfum wiąże się z dwoma osobami Gabrielą „Coco” Chanel, sławną projektantką mody damskiej oraz Ernesta Beaux, perfumiarza, który po rewolucji w 1917 roku wraca do Paryża ze zlikwidowanej fili Firmy Antoine Chiris z  Petersburga. Po nawiązaniu kontaktu przedstawia  Coco kolekcję 20 zapachów, które stworzył jeszcze w Petersburgu z czego wiedziona niezawodnym instynktem Chanel wybiera kompozycję oznakowaną numerem 5. I tak w 1921 roku  powstał przebój wszech czasów „Chanel nr 5”. Historia zapachu ma wiele legend, jedna z nich głosi, że przez przypadek asystent Ernesta Beaux przedawkował jeden ze składników (aldehydy alifatyczne) w recepturze i tak powstał intensywny, niezwykły i zniewalający zapach, który do dzisiaj stanowi klasykę damskich perfum.

Esencje i olejki zapachowe już od starożytności uważano powszechnie za ekstrakt „ducha kwiatów”, lub – jak to wyrażali arabscy filozofowie – za kwintesencję roślin, i to owemu duchowi przypisywano uzdrowicielskie moce. Ten odwieczny związek terapii i kosmetyki uległ zachwianiu dopiero w latach 60. XIX wieku. Miały wówczas miejsce dwa istotne zdarzenia. W roku 1867, na Światowej Wystawie w Paryżu po raz pierwszy oddzielono lekarstwa od perfum i mydeł wystawiając je w oddzielnych stoiskach. Datę tę uważa się często za początek nowoczesnej kosmetyki.

Jeszcze ważniejsze było otrzymanie w następnym roku pierwszej syntetycznej substancji aromatycznej, którą była pachnąca świeżo skoszonym sianem kumaryna. W 20 lat później znano także syntetyczne piżmo, wanilię i zapach fiołków. Lista syntetyków zapachowych szybko urosła do setek, a później tysięcy pozycji. Dzięki nim nastąpił szybki rozwój przemysłu perfumeryjnego, na zawsze już rozwiedzionego z leczeniem aromatami, jako że ich syntetyczne odpowiedniki jedynie pachniały podobnie do naturalnych. W leczeniu mogły wręcz zaszkodzić, więc o stosowaniu ich w charakterze leków nie mogło już być mowy. Zresztą na ponad pół wieku prawie zapomniano o terapeutycznym znaczeniu wonności

Surowce zapachowe do produkcji perfum

Naturalne, pochodzenia zwierzęcego

  • ambra (wydzielina układu pokarmowego kaszalota)
  • castoreum (wydzielina gruczołów skórnych bobra)
  • cywet (wydzielina przyssawki analnej cywet łaszowatych)
  • piżmo (wydzielina gruczołów przyodbytniczych piżmowca)

Zobacz więcej na Wikipedia.pl:

Większość z tych składników nie jest obecnie używana.

Naturalne pochodzenia roślinnego

w formie olejków eterycznych, izolatów, wód aromatycznych, konkrety, pomady, absoluty, żywice, tinktury, produkty procesów mikrobiologicznych.

  • Olejek ambretowy(hibiskus)
  • olejek anyżowy
  • olejek arcydzięglowy
  • olejek bazyliowy
  • olejek bergamotowy
  • olejek brzozowy
  • olejek cedrowy
  • olejek cynamonowy z kory
  • olejek cynamonowy z liści
  • olejek cyprysowy
  • olejek cytronelowy
  • olejek cytrynowy
  • olejek z drzewa różanego
  • olejek z drzewa herbacianego
  • olejek eukaliptusowy
  • olejek geraniowy
  • olejek goździkowy
  • olejek grejpfrutowy
  • olejek hyzopowy
  • olejek imbirowy
  • olejek jałowcowy
  • olejek jodłowy
  • olejek pichtowy (jodła syberyjska)
  • olejek kamforowy
  • olejek kardamonowy
  • olejek kminkowy
  • olejek kolendrowy
  • olejek z kopru ogrodowego
  • olejek z kopru włoskiego (fenkuł)
  • olejek lawendowy
  • olejek lawandynowy
  • olejek spikowy (lawenda szerokolistna)
  • olejek lebiodkowy (oregano)
  • olejek lemongrasowy (palczatka cytrynowa)
  • olejek limetkowy
  • olejek litsea cubeba
  • olejek majerankowy
  • olejek mandarynkowy
  • olejke mięty kędzierzawej
  • olejek z mięty pieprzowej
  • olejek melisowy
  • olejek muszkatołowy z gałki
  • olejek paczulowy (brodziec palczatki)
  • olejek palmarozowy (palczatka indyjska)
  • olejek petitgrain (liście pomarańczy gorzkiej)
  • olejek pieprzowy
  • olejek pimentowy (drzewo pimentowe)
  • olejek pomarańczy słodkiej
  • olejek pomarańczy gorzkiej
  • olejek neroli (kwiaty pomarańczy gorzkiej)
  • olejek rozmarynowy
  • olejek różany
  • olejek rumiankowy niemiecki
  • olejek rumiankowy rzymski
  • olejek sandałowy
  • olejek sosnowy
  • olejek z szałwii lekarskiej
  • olejek z szałwii muszkatołowej
  • olejek wetiwerowy
  • olejek tymiankowy
  • olejek ylangowy
  • absolut irysa
  • absolut jaśminu
  • absolut fiołka
  • absolut mchu dębowego
  • absolut róży
  • absolut tonka
  • rezinoid i olejek benzoe
  • rezinoid i olejek galbanum
  • rezinoid i olejek labdanum
  • rezinoid i olejek mirry
  • rezinoid i olejek olibanum (kadzidłowca)
  • balsam i alejek peru
  • tinktura wanilii

Składniki syntetyczne

  • węglowodory alifatyczne
  • węglowodory aromatycznej
  • alkohole alifatyczne
  • alkohole aromatycznej
  • estry aromatyczne
  • estry alifatyczne
  • aldehydy alifatyczne
  • aldehydy aromatyczne
  • acetale
  • ketony alifatyczne
  • ketony aromatyczne
  • etery alifatyczno-aromatyczne
  • związki wielofunkcyjne
  • terpeny
  • piżma syntetycznej
  • związki zawierające azot
  • związki zawierające chlor

Nuty zapachowe

Znawcy perfum podzielili zapachy na nuty zapachowe. Każda kompozycja zapachowa składa się z trzech podstawowych nut:

1. Nuta głowy – górna – należą do niej składniki najbardziej lotne i jako pierwsze dają wrażenie zapachowe i utrzymują się najkrócej. Są to nuty świeże, lekkie, zielone tj. zapachy cytrusowe, zielone, białych kwiatów np. bergamotka, lawenda, cytryna, kolendra.

2. Nuta serca – środkowa, trwalsza  (około 2-3h), nadaje charakteru kompozycji np. róża, ylang-ylang, szałwia. Ich zapach jest słodki, korzenny i przyjemny.

3. Nuta bazy – dolna – tworzą ją najmniej lotne substancje i docierają najpóźniej do naszych zmysłów, są ciężkie: ziemne, balsamiczne, drewniane, korzenne, żywiczne. Ich głębia nadaje perfumom trwałości i charakteru. Uwalniają się po 3-4 godzinach po aplikacji i mogą być wyczuwalne nawet dobę.

Specjalnymi utrwalaczami mogą być ambra, piżmo, olejek sandałowy, mirra, mastyks, cywet